14 april, 2003

Ons kent ons


van Alan Ayckbourn

De amateur-operettevereniging repeteert dus aan de veel te hoog gegrepen "Bedelaarsopera". De regisseur en de spelers zijn druk bezig met de repetities voor deze theaterproductie.

Dan komt zich een nieuwe speler aanmelden, een zekere Gijs Jansen, een nogal truttige boekhouder, die pas weduwnaar is geworden, en die wat afleiding bij de operetteclub hoopt te vinden. Hij heeft niet veel talent, krijgt een piepklein rolletje, de regisseur prijst hem de hemel in, en hij valt al snel erg in de smaak bij de vrouwen van de club. Maar ook raakt hij argeloos betrokken bij corrupte zakelijke affaires.

Doordat er steeds andere spelers uitvallen krijgt Gijs een steeds grotere rol, en uiteindelijk de hoofdrol in de opera, die van de vrouwenjager MacHeath. Hij heeft dan achter de schermen al een aantal affaires gehad met flink wat vrouwen.

 Theater en werkelijkheid vermengen zich tot een bizarre cocktail van hijgende boezems, krakende ledikanten en schuldgevoelens.

Een parodie op de Italiaanse opera, die nog steeds wordt uitgevoerd. Brechts "Dreigroschenoper" is op deze opera geïnspireerd.

Spelers

Harry Bijleveld

Gerard Bolscher

Marian Bolscher

Marjolein van Breda

Nardie Breteler

Rinie van Broekhoven

Guus Drechsel

Pierre Harthoorn

Hanny Jansen

Jan Langedijk

Wietske Oegema

Ben Tänzer

Machteld Vos de Wael

e.a.

Regie

Jaap van den Top