13 maart, 2007

Het geheugen van water


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een moeder staat bij het raam van een oud landhuis ergens aan de Engelse kust. Ze haalt herinneringen op met één van haar dochters. Het is een droom. De moeder is zojuist overleden en haar drie dochters zijn teruggekeerd naar het ouderlijke huis om haar begrafenis te organiseren. Opnieuw geconfronteerd met hun gezamenlijk verleden worden oude herinneringen aangegrepen om elkaar nog eens openhartig de waarheid te zeggen. Maar die herinneringen blijken voor elk van hen verschillend. De drie zussen hebben hun gezamenlijk verleden op hun eigen manier geïnterpreteerd.

In scherpe dialogen vol geestige teksten en tere emoties op het doodsbed van hun moeder wordt een prachtig portret geschetst van drie verschillende vrouwen, die in hun onvermogen om gelukkig te zijn worstelen met schuldgevoelens, onderlinge verwijten en moeizame relaties. In het zoeken naar troost, in het verlangen naar liefde en in het oprakelen van de meest verschrikkelijke gebeurtenissen en geheimen uit het verleden worden op een fascinerende manier menselijke tragiek en intelligente humor met elkaar verweven.

De schrijfster Shelagh Stephenson won met dit stuk in 2000 de Laurence Olivier Award voor “best new comedy” (Britse variant van de Broadway Tony Awards).

Spelers

Marjolein van Breda, Kees Hendriks, Agnietha Monshouwer, Ben Tänzer, Wietske Oegema, Machteld Vos de Wael.

Regie

De regie was in handen van Bas van den Berg