Historie

Oprichting

Mare is opgericht naar aanleiding van de viering van het 20-jarig bestaan van de R.K. Maria Regina Parochie. Met veel enthousiasme en succes werd (in april 1979) in de Reehorst het toneelstuk “Majoor Barbara” van Bernhard Shaw gebracht.

De toenmalige spelgroep (R.K. Spelgroep Bennekom) besloot toen om een officiële vereniging op te richten en gaf in een oprichtingsvergadering op 10 november 1981, de vereniging de naam “MARE” mee (MARE een afkorting van Maria Regina).

Spelers van het eerste uur waren o.a. Gerard en Marian Bolscher, Ans Uhlenbusch, Bep van der Knaap, Rinie van Broekhoven. Destijds speelden we nog met souffleur (Ruud Gommers). Regie was in handen van Marcel Souman en Wim Mosch.

Vijf jaar

De vereniging heeft aan haar 5 jarig bestaan in 1987 geen grote ruchtbaarheid gegeven. Gespeeld werd ‘Ik huurde deze kamer’, een avondvullende thriller van Wim Bischot. De regie was in handen van Piet van Manen. Spelers o.a.: Loes Wolting, Hetty Trooster, Antoon Appelman, Gerard Bos en Frans Verdiesen.

Vanavond improviseren wij

Tien jaar

In 1992 speelde Mare ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan, ‘Vanavond improviseren wij’ van Luigi Pirandello. Een spektakel stuk met veel spelers (21) en musici. 

De recensies waren ronduit positief: ‘Door de keuze van dit stuk schoot Mare goed in de roos. De spelers en speelsters hadden duidelijk plezier. Dat plezier kwam over op de ruim 300 mensen in de zaal’.

En verder: ‘Mare heeft niet alleen lef getoond door dit stuk te kiezen, maar ook laten zien dat de vereniging veel mogelijkheden heeft’.

Vijftien jaar

Qua aantal spelers overtrof het jubileumstuk 1997 alle voorgaande stukken. Met maar liefst 33 spelers (waarvan enkelen een dubbel- of driedubbel rol hadden), haalde Mare alles uit de kast.

Bijna iedereen die iets met Mare van doen had werd ingeschakeld. Bestuur, decorbouwers en aspirant leden werden in het diepe gegooid. Er werden zelfs twee bodybuilders en een gitarist gecharterd.

De regie was in handen van Hans Fuchs.

Beschuit met muisjes

Twintig jaar

In 2002 speelden we ‘Beschuit met muisjes’ van Herman Heijermans. Spelers o.a. Piet van Manen, Ben Tänzer en Marinke van der Linden. De regie was in handen van Jaap van den Top. We speelden voor het eerst in het nieuwe cultureel complex van Ede (Cultura).

Een mijlpijl in deze periode was ook de productie ‘Tonen in relatie’ die wij samen met Het Edes Orkest hebben opgevoerd. In een avondvullend programma werden een viertal eenakters gespeeld, afgewisseld door een speciaal voor deze productie gearrangeerd muziekstuk. Regie was in handen van Hans Fuchs.

Zes personages op zoek naar een auteur

Vijfentwintig jaar

Het vijfde lustrum was in 2007 met “Zes personages op zoek naar een auteur” van Luigi Pirandello. De regie was in handen van Bas van den Bergh.

Gebroken IJs

Dertig jaar

We waren inmiddels de tel kwijt geraakt en dachten dat het seizoen 2010-2011 het lustrum seizoen was. Ons seizoen loopt echter van juli t/m juni, vandaar dat onze 30ste 'verjaardag' (oktober 2011) in seizoen 2011 - 2012 valt.....

Een jaar vroeger dan gepland vierden we dus ons zesde lustrum met het stuk "Gebroken IJs" van Haye van der Heiden.

Gebroken IJs speelt zich af op een luxe cruiseschip dat richting Noorwegen koerst. De passagiers zijn voornamelijk (niet allemaal!) alleenstaande ouderen die allen zo hun eigen beweegredenen hebben om met deze cruise mee te varen. 

Caravaggio

Vijfendertig jaar

Toneelvereniging Mare vierde haar 35e verjaardag in seizoen 2016-2017, met het spektakelstuk Caravaggio geschreven door Jeroen van den Berg en geregisseerd door Machteld Vos de Wael. Het stuk verrast, en bevat voor iedere toneelliefhebber wat wils. Het is geestig intelligent en spannend.

De voorstellingen werden op 8 en 9 maart 2017 gespeeld in Cultura, Ede. Nagenoeg alle leden van de vereniging speelden een rol in deze productie. Als speler, decorbouwer of als verzorgen van kleding of grime. Kortom, Mare trok weer alles uit de kast!

Veertig jaar

Toneelvereniging Mare vierde het achtste lustrum in seizoen 2021-2022, met het "De Vriend NV",  geschreven door Willem de Vlam en geregisseerd door Machteld Vos de Wael. De voorstellingen werden op 12 en 13 april 2022 gespeeld in Cultura, Ede. 

Aanvankelijk stond ook "Augustus Oklahoma" van Tracy Letts nog in onze speelagenda. Door Corona en de maatregelen, was de opvoering ervan al diverse malen doorgeschoven.  Helaas bleek opvoeren geen haalbare kaart meer. 

Meer lezen over onze voorstellingen?

Bekijk onderstaande artikelen.